Oogoperatie

Rembrandt Harmensz van Rijn
15 juli 1606, Leiden - 14 oktober 1669, Amsterdam, Nederland

♦ Tobias geneest zijn blinde vader / Tobit and Angel Healing ♦

Tobit, de vader van Tobias, leefde in ballingschap en werd - althans volgens de Bijbel - blind nadat hij kinderen van Israël had begraven.

'Ik kwam midden in de nacht thuis, waste me en legde me tegen de muur van de binnenplaats te slapen. Omdat het zo warm was, liet ik mijn gezicht onbedekt. Maar ik had niet gezien dat er boven mij mussen op de muur zaten. Hun nog warme uitwerpselen vielen in mijn ogen en vormden witte vliezen. Ik bezocht allerlei artsen om dat te laten verhelpen, maar hoe vaak ze mijn ogen behandelden des te minder kon ik door die vliezen zien. Ten slotte werd ik helemaal blind en dat ben ik vier jaar lang gebleven'. (Tobit2, 9-10)


♦ Diagnose
Belangrijkste verschijnselen: Blindheid, oogoperatie, behandeling met zalf.
Nevenverschijnselen: Oude man, blootgesteld aan bijtende stof (uitwerpselen van mussen)
Klinische diagnose: Beschadiging van het hoornvlies (cornea) door giftige verwonding

♦ Definitie: cornea
De cornea of het hoornvlies is de doorzichtige voorzijde van de oogbol. Die beslaat ongeveer één zesde van de omtrek van de oogbol.

♦ Bespreking
Het verhaal van de genezing van de blindheid van Tobit, door zijn zoon Tobias, wordt als volgt beschreven in de Bijbel:
'Nog voordat Tobias bij zijn vader was, zei Raphaël: "Je vader zal beslist weer kunnen zien. Doe de gal in zijn ogen, de vliezen zullen door het medicijn krimpen en loslaten en dan zal hij het licht weer kunnen zien" Anna vloog op haar zoon af en viel hem om de hals. "Daar ben je dan", snikte ze, "nu kan ik in vrede sterven".
Tobit was opgestaan en schuifelde door de poort van de binnenplaats naar buiten. Tobias kwam hem tegemoet met de gal van de vis en blies in zijn ogen. "Houd moed, vader", zei hij terwijl hij hem bij de hand nam. Hij bracht het medicijn aan en trok met beide handen de vliezen vanuit de ooghoeken weg. Tobit viel Tobias om de hals. Huilend zei hij: "Ik kan weer zien jongen'. Je bent het licht van mijnogen".' (Tobit 11, 7-14) Bron: Jan Dequeker

References

Jan Dequeker
De kunstenaar en de dokter kijken naar schilderijen

Foto's
wikipedia.org

Art lijst

Schilderijen

Schilderijen en de dokter

Schilders

Historie lijst

Wetenswaardigheden lijst