Bof (parotitis)

Pedro Machuca
1490, Toledo - 1550, Granada, Spanje

In een maniëristische stijl penseelt de in Italië opgeleide Machuca deze kruisafneming bij maanlicht met heldere kleuraccenten en verassende details.

Zo staat er vooraan rechts een ziek jongetje met een verband om zijn hoofd.


♦ De kruisafneming, 1547 ♦

♦ Diagnose
Belangrijkste verschijnselen: Gezwollen linker wang, ondersteunend verband met katoen, wol en zalf; pijngrimas, ingevallen neus, groot voorhoofd.
Nevenverschijnselen: Kleine jongen.
Klinische diagnose: Parotitis epidemica, bof.

♦ Definitie: bof
Een acute infectieziekte veroorzaakt door een virus en gekenmerkt door een zwelling van de oorspeekselklier en soms ook van de andere speekselklieren, alvleesklier (pancreas), de eierstokken of de teelballen.
Na een incubatie periode van 2-3 weken, begint de ziekte met koorts, pijn onder het oor en zwelling van de oorspeekselklier.
In de loop van de week neemt de zwelling af zonder ettervorming.
Het doormaken van de ziekte levert doorgaans immuniteit op.

♦ Bespreking
De diagnose is vaak niet vanzelfsprekend, zolang er geen pijnlijke kramp van de kaakspieren bij het openen van de mond wordt vastgesteld en een lichte zwelling van een of beide oorspeekselklieren verschijnt.
Deze zwelling is inderdaad een eerste teken. De gezwollen klieren slinken in een paar dagen en kunnen dan gevolgd worden, door de zwelling van een niet-aangetaste klier.
Ook ontsteking van de zaadbal (orchitis) kan voorkomen tijdens de puberteit of de adolescentie en doet zich gewoonlijk maar aan één kant voor. Als het aan twee kanten voorkomt, kan dit steriliteit tot gevolg hebben.

Bron: Jan Dequeker
De kunstenaar en de dokter

References

Jan Dequeker
De kunstenaar en de dokter

Foto's
Wikimedia.org
Wikimedia Commons

Carl Larsson - Esbjorn Reading During the Mumps_niet RV
https://www.pinterest.com.au/pin/433260426646969070/

Art lijst

Schilderijen

Schilderijen en de dokter

Schilders

Historie lijst

Wetenswaardigheden lijst