Bloeddorstige Hongaarse gravin Elizabeth Báthory (1560-1614)

Elizabeth Báthory (1560-1614) - Grootste seriemoordenares aller tijden

In de 17de eeuw werd een Hongaarse vrouw van adel verantwoordelijk gehouden voor de dood van honderden jonge vrouwen.
Heeft Elizabeth Báthory haar slachtoffers omgebracht zodat ze met hun bloed haar schoonheid in stand kon houden of kwam haar gedrag voort uit sadisme?


In een ijskoude nacht in december 1610 viel de aanklager van de
Hongaarse keizerrijk met zijn troepen het kasteel Čachtice binnen als reactie op geruchten over verschrikkelijke daden die er binnen de muren zouden worden begaan.
Inderdaad troffen ze er de gravin aan, die verschillende meisjes martelden. Het gerucht dat er jonge vrouwen werden vermoord werd op een verschrikkelijke manier bewaarheid.

♦ Was Elizabeth een geboren sadist?
Elizabeth werd in 1560 geboren in een van de voornaamste adellijke families van Hongarije, de familie Báthory. Ze was een beeldschone vrouw.
In 1575 trouwde ze (15 jaar) met graaf Francis Nádasdy, met wie ze zes kinderen kreeg. Elizabeth was een intelligente jonge vrouw die in vier talen kon lezen en schrijven, maar ze bleek er van jongs af aan gewelddadige seksuele fantasieën op na te houden.
Zowel graaf Nádasdy als zijn vrouw kwam uit een gewelddadige familie en bij de Báthory’s lijkt zelfs van inteelt sprake te zijn geweest.
Haar man was mogelijk op de hoogte van Elizabeths sadistische neigingen en een verhaal gaat dat een tante met flagellatie liet kennismaken toen ze een zweep hanteerde die haar man ooit had gebruikt toen hij Turkse gevangenen ondervroeg.

Hoewel Elizabeth algauw bekend kwam te staan vanwege de strenge straffen die ze haar vrouwelijke personeel oplegde, werd haar gedrag in eerste instantie niet gezien als een teken van een gestoorde persoonlijkheid.
Maar na de dood van haar man in 1604, toen Elizabeth veertig was en haar schoonheid begon te tanen, deden geruchten over moordpartijen hun intrede.

♦ De legende van de bloedgravin
Elizabeth dorst naar bloed zou zijn ontstaan door een schijnbaar onschuldige gebeurtenis. De gravin had een zeer bewerkelijk kapsel, dat op een dag zoals gewoonlijk in model werd gebracht door een dienstmeisje. Maar dit keer trok het meisje dat de haren borstelde er iets te hard aan.
Woedend sloeg de gravin haar in het gezicht, zo hard dat het meisje uit haar mond en neus begon te bloeden. Er viel een paar bloeddruppels op de hand van de gravin, die ze wegveegde. Toen ze vervolgens naar haar hand keek, zagen de plekken waar het bloed gevallen was er jonger uit.
Zo zou bij haar het griezelige idee zijn ontstaan om haar hele lichaam met het bloed van jonge meisjes te verjongen. Eerst was ze nog tevreden met kleine beetjes bloed uit de aders van haar slachtoffers, maar haar hunkering nam steeds grotere vormen aan.

Er werd een speciaal bed voor haar vervaardigd dat uit honderden stalen spiesen bestond, die het lichaam dat erop werd gelegd zouden spietsen. Het bloed werd opgevangen en direct doorgesluisd naar het bad van de gravin.
Zodra Elizabeth haar huid wilde verzorgen, werd er een nieuwe groep meisjes aangerukt en werd de martelprocedure herhaald.

♦ Monsterlijke obsessie
Hoewel verschillende martelmethoden overeenkomen met die uit de legende, zijn de motieven van de gravin waarschijnlijk verkeerd geïnterpreteerd.
In de 17de eeuw werd sadisme alleen aan mannen toegeschreven. Het gedrag van Elizabeth werd daarom aan haar ijdelheid toegeschreven, maar het lijkt erop dat het voortkwam uit het plezier dat ze beleefde aan het leed van anderen.
De martelingen werden in alle huizen van Elizabeth uitgevoerd, maar vooral in het kasteel van Čachitice, gelegen in de Karpaten.
Het kasteel was uitermate geschikt om haar activiteiten geheim te houden. Het beschikte over een enorm aantal donkere ondergrondse gangen en kelders.

Daar was ze omringd door dienstmeisjes, die ze ontbood onder het voorwendsel dat ze een klusje voor hen had. Ze werden vastgebonden en gemarteld door de hulpjes van Elizabeth of door haarzelf. Aanvankelijk hield de marteling in dat de meisjes naalden onder hun nagels geprikt kregen en met scharen werden gestoken. Maar Elizabeths gedrag werd al snel steeds gewelddadiger. Ze begon haar slachtoffers met een zweep te slaan.
Eerst waren de slachtoffers van de martelingen waarschijnlijk vooral boerenmeisjes, maar ook vrouwen van hogere komaf ontkwamen er niet aan.
Het was gebruikelijk om meisjes van verarmde respectabele huizen naar aristocratische huishoudens te sturen, om sociale vaardigheden op te doen en een opvoeding te krijgen die bij hun sociale status paste. Elizabeth zag haar kans schoon.
De ouders kregen te horen dat hun dochter er met een geliefde vandoor was gegaan of aan een ziekte was gestorven. De families werd afgeraden om hun dochters op te zoeken.
Naarmate er steeds meer meisjes verdwenen, staken er geruchten de kop op. Er werd zelfs beweerd dat meisjes van aristocratische families in opdracht van Elizabeth waren ontvoerd.
Men denkt dat ze in 10 jaar tijd zo’n 650 meisjes had vermoord.

♦ De martelingen

Er waren verschillende methodes van marteling die Elizabeth zou gebruiken bij haar slachtoffer.
Het ging haar dus niet alleen om het bloed. Hieronder zijn de martel methodes van Elizabeth Bathory weergegeven.


De kooi
Een stalen kooi die te klein was. Daarin werd het meisje gestopt.
De kooi bezat spietsen, maar die werden niet direct gebruikt. De kooi werd omhoog gehesen en meestal zou Elizabeth het meisje met een hete pook steken. Daarna staken de spietsen haar dood.
Elizabeth ging altijd onder de kooi zitten, zodat ze een douche van bloed over zich heen kreeg.

Honing
Het naakte meisje werd voor de helft ingesmeerd met honing, waarna ze buiten werd neergelegd en insecten op de honing af kwamen. Uiteindelijke zou het meisje bezwijken aan de angst en de stekende insecten.
Deze methode werd later door Elizabeth vervangen door het meisje met koud water te overgieten en haar op een ijskoude winternacht naakt buiten te laten staan.

Pook
Elizabeth zou de meisjes over hun hele lichaam met een pook of een kaars verbranden. Dit deed ze ook bij de geslachtsorganen. En af en toe stak ze de meisjes met naalden.

Vlees
De meest gruwelijke marteling van alles:
Elizabeth liet een stuk vlees van het lichaam van het meisje afsnijden en dwong haar, haar eigen vlees te eten. Ook leden de meisjes ernstige honger en dorst.

♦ De geruchten bevestigd
Pas toen de parochiepriester van Čachtice en enkele Weense monniken begonnen te klagen over geschreeuw dat uit het kasteel afkomstig was, werd besloten er een kijkje te gaan nemen.
De keizer, Mattheus II, gaf aanklager Thurzo opdracht uit te zoeken wat er aan de hand was en hij en zijn soldaten drongen op 29 december 1610 het kasteel binnen.
Thurzo zelf zegt dat hij maar één dode heeft gezien in de nacht waarin ze het kasteel onderzochten een van zijn luitenants had het over lichamen en losse lichaamsdelen die door het hele kasteel verspreid lagen.
Ze vonden ook nog levende meisjes, van wie getuigenissen werden afgenomen.
Er werd een groot aantal martelwerktuigen ontdekt.

Tussen 1611 en 1614, het jaar waarin Elizabeth stierf, werden meer dan 300 mensen ondervraagd, maar tegen de gravin zelf werd nooit een formele rechtszaak begonnen.
Na te zijn gemarteld bekende enkele ‘assistenten’ dat ze hadden meegeholpen slachtoffers te ronselen en dat ze aan sadistische handelingen hadden deelgenomen.
Ze waren allemaal al jaren in dienst van Elizabeth, een van hen als kindermeisje van Elizabeths kinderen.
Drie van hen werden nauwelijks een week nadat Thurzo en zijn mannen het kasteel waren binnengevallen levend verbrand.

Maar Elizabeth ontkwam aan de doodstraf.

♦ Haar straf

Van de rechtspraak van Elizabeth Bathory schijnt nog steeds een uitgebreid verslag te zijn in Slowakije.
Elizabeth werd toch veroordeeld. Ze werd opgesloten in haar slaapkamer en haar ramen en deur werden dichtgemetseld. Er bleef een luik over om het eten door te schuiven.
Elizabeth zou tot haar dood ingemetseld zitten.
De muur werd gebroken op 21 augustus 1614 toen Elizabeth dood op haar bed gevonden werd.

Bron: verrassende verhalen uit de geschiedenis Readers Digest

References

Bron: Verrassende verhalen uit de geschiedenis / Readers Digest

Foto's
Wikimedia.org / Wikimedia Commons


Elizabeth-Bathory-Countess-of-Blood-Films-Still-10
http://www.tresbohemes.com/2017/11/watch-bathory-countess-blood/
interieur
https://www.news.com.au/travel/world-travel/europe/the-village-of-cachtice-in-slovakia-is-where-mass-murderer-countess-elizabeth-bathory-met-her-fate/news-story/30af8a7ca459957aaed250f4810c61e3
Aurora Walderhaug: Elizabeth the Infamous
http://bathory.org/erzsgall.html
elizabeth_bathory_by_nayaramagna-dcjgben_tekening
https://www.deviantart.com/nayaramagna/art/Elizabeth-Bathory-758268095
inquisitie
http://imanolsanchez.com/inquisicion-animalista-a-la-caza-del-taurino/
tub_honey
https://list25.com/25-most-brutal-torture-techniques-ever-devised/

Art lijst

Schilderijen

Schilderijen en de dokter

Schilders

Historie lijst

Wetenswaardigheden lijst