Liefdesziek, zwangerschap

Jan Steen
1626, Leiden - 1679, Leiden, Nederland

♦ Het doktersbezoek ♦

Een dokter voelt met een theatraal gebaar de pols van een ziek meisje terwijl de moeder de urinefles vasthoudt. In een schotel wordt een lint verbrand.

♦ Diagnose
Belangrijkste verschijnselen: Hoofdpijn, brandend lint.
Nevenverschijnselen: Jong meisje, theatrale houding van de dokter en moeder, jongetje met pijl en boog, Venus en Adonis op een schilderij aan de muur.
Klinische diagnose: Liefdesziek, zwangerschap.

♦ Definitie: liefdesziek
Verliefd worden of lijden vanwege een onbeantwoorde liefde en andere daarbij behorende liefdesgevoelens, kunnen bij sommige mensen ernstige fysieke problemen veroorzaken, zoals angst, opgeblazen eigendunk en depressie.

♦ Bespreking
Jan Steen schilderde meer dan veertig verschillende versies van een doktersbezoek, waarbij telkens een oude dokter opgevoerd wordt, die een glazen fles met urine onderzoekt, die werd geleverd door de patiënt, meestal een jonge vrouw die languit in bed ligt of op kussens in een stoel rust.
Het schilderij van Venus en Adonis aan de muur en het jongetje dat met pijl en boog speelt - een eigentijdse versie van een cupido - zijn duidelijke aanwijzigingen dat een liefdesaffaire de oorzaak van deze ziekte is.
Het brandende lint in de aarden schotel aan de voeten van het meisje verwijst naar een traditioneel volksgebruik om uit te maken of het meisje zwanger was. Men was ervan overtuigd dat een zwangere vrouw ziek zou worden van de vrijgekomen rook.

Bron: Jan Dequeker

References

Jan Dequeker
De kunstenaar en de dokter kijken naar schilderijen Foto's
Wikimedia.org

http://www.lewesvoiceworks.org/i-attempt-from-loves-sickness-to-fly-parts/
https://francesmanwaring.com/tag/lovesickness/

Art lijst

Schilderijen

Schilderijen en de dokter

Schilders

Historie lijst

Wetenswaardigheden lijst