Otitis media (acute middenoorontsteking)

Pablo Picasso
25 oktober 1881, Malaga, Spanje - 8 april 1973, Mougins, Frankrijk

Pablo Picasso's Blauwe periode werd gekenmerkt door triestheid en melancholie, zowel in zijn persoonlijk leven als in de meelijwekkende figuren, die hij op zijn doeken schilderde.
Zijn krachtige, creatieve persoonlijkheid bracht hem ertoe van de figuratieve stijl, die in zijn tijd de regel was, om die in te ruilen voor een onafhankelijk en beslist karakter van zijn werk. Er zit in elk geval veel ziel in de schilderijen uit deze blauwe periode. Een van de best bekende is
Het zieke kind, ook wel Moeder en kind genoemd, een doek bordevol tederheid.

♦ Het zieke kind / Moeder en Kind (1903) ♦

♦ Diagnose
Belangrijkste verschijnselen: Koortsig kind, goed gevoed.
Neven verschijnselen: Kind van ongeveer vier jaar, oren bedekt door een sjaal, bezorgde moeder. Het kind heeft de trekken van de moeder.
Klinische diagnose: Acute middenoorontsteking (otitis media)

♦ Definitie: otitis media
Ontsteking van het middenoor. De symptomen zijn pijn in het oor en een verhoogde temperatuur. De pijn wordt intenser als de vloeistofdruk in het middenoor toeneemt.

♦ Bespreking
Acute middenoorontsteking volgt gewoonlijk op een infectie van de bovenste luchtwegen, in het bijzonder een neuskeelontsteking en is ook vaak een gevolg van mazelen. Komt vaker voor bij jonge kinderen, wellicht omdat de buis van Eustachius bij hen korter en breder is en de ontsteking dus makkelijker kan opklimmen.

Bron: Jan Dequeker

References

Jan Dequeker
De kunstenaar en de dokter kijken naar schilderijen.

Foto's
wikipedia.org


Art lijst

Schilderijen

Schilderijen en de dokter

Schilders

Historie lijst

Wetenswaardigheden lijst